VIDETI KROG ŽIVLJENJA
V vsakdanjem življenju vsak izmed nas kdaj doživi trenutek sublimnosti. Umetniku je dano tisto, kar smo vsi mi kot otroci že znali razbrati iz okolice, pa Bog ve zakaj, nekateri z odraščanjem to pozabijo.
Umetnik za dosego vzvišenosti pri vsakdanjem ustvarjanju ima pravzaprav dolžnost se vprašati, kaj je tista sublimnost v vsakdanjem življenju, kaj to sublimnost povzroča in kaj je pravi in edini dokaz, da občutimo to vzvišeno sublimnost?!
 
Način oz. pripoved sublimne vzvišenosti vsak kipar predstavi na svoj način in v materialu, ki mu je najbolj pri srcu. Dejstvo pa je, da vsak izmed nas hitro dojame, da je edini dokaz o dosegu te vzvišenost občutek v telesu, ko rečemo: »Čutim mravljince po koži, mrazi me, imam kurjo polt!« Trenutek, ko se nam dlaka naježi, je kratkotrajen in vendar ga kot kipar pri svojem ustvarjunju dosežem vsakič, ko končam kamniti kip in se zahvalim angelom, ki so me vodili po poti odkrivanja in razkrivanja neznane dimenzije.
 
Kaj mrazi mene in kaj danes mrazi človeka, ki ga opazujem v vsakdanjem življenju? Potrošniško usmerjenega Slovenca največkrat zmrazi, ko si kupi povprečen nov avto, mogoče nov GSM aparat, ko si kupi kakšno novo do potankosti tehnološko izpopolnjeno »igračko«, ko si kupi nove čevlje, torbico, skratka, ko si kupi predmet poželenja (slasti).
 
Meni se na srečo naježi koža vsakič, ko moji čuti zaznajo, da sem doživel presežek, ki ga samo »vpoklicani« lahko občutimo in doživimo. Videti, slišati in občutiti. Slišal sem tako pričakovani pisk SMS sporočila in občutil mravljince med prebiranjem njegove vsebine.
Videl sem lep Mercedes Benz 300SL 1955 in občutil vzvišenost, ko sem se vanj usedel. Videl sem izumirajočo vrsto brazilskega ptiča in bil počaščen z naježeno kožo, medtem, ko sem prisluhnil njegovemu edinstvenemu petju. Videl sem razstavo, na kateri sem sodeloval z svojim delom, in bil nagrajen z naježeno kožo, ko sem prebral pozitivno kritiko o njem.
Videl sem mojo prijateljico Gail M. med kovanjem železa in bil počaščen z mravljinci, ko sem dojel njeno žilavost pri vihtenju 6kg macole. Videl…. Videti, slišati in občutiti sublimno vzvišenost vsakdanjega življenja se nam včasih zazdi nedosegljivo. Večkrat mislimo, da potrebujemo pogled skozi zlato lupo sreče, da zaznamo občutek Leonardovega letenja in uvidimo »naježenost kože«.
 
Vem, da mi je podarjeno gledati skozi zlato kiparsko lupo, ki v prihodnosti išče možnost, da pomagam tistim, ki potrebujejo pomoč. Verjamem, da potrebujemo samo eno vero vase, v svoj trud, vero v to kar počnemo, vero v krog življenja in da damo času čas, da nam odkrije pot sublimne vzvišenosti jutrišnjega dne.