BITEL
Bitel ali bitva je predmet za privez ladij v pristaniščih. Bitel oz. bi-tel pa ima v primorskem žargonu pomen bi želel. Pravijo, da je ladja najvarnejša, ko je privezana v pristanu. Sprašujem se: Kdaj, kako, kje moramo privezati svojo življensko ladjo, da bo imela varen življenski pristan?
 
Vsakdo ima svojo bitel okrog katere želi zasidrati svojo življensko ladjo. Slovenci imamo po govoricah vsaj dve bitvi: prva je imeti najlepšo hišo v soseski in druga je imeti boljši avto od soseda. Kaj pa moje bitve, katere so? Velikokrat se mi zgodi, da oko vidi določen predmet ali uho zasliši zven s katerim mi notranji duh zavrti filmček v glavi. Na ekran spomina se mi prikažejo neponovljive zgodbe. Včasih so ti spomini tako enkratni, da jih ni mogoče ponoviti. Takrat spoznam, da so postali dragocen notranji zapis duha.
 
Gasolina, te gusta la gasolina? Na radiu se pesem iz Karibov vrti in v moji glavi se hitro filmček zavrti. Filmček, ki moč in spomine obudi. Oko je nje več ne vidi. V notranji skrinjici duha, pa se spomini obudijo. Sladke noči, polne dišečih spominov, sončnih zahodov in cvetočih dišav kodrov, ki pod prsti drsijo, da zapečejo zgodbo v notranji odsev duše.
 
Bitel. Bitel spet poiskati svoj varen pristan, bitel poiskati zlato lestev, da bi splezal do svoje zvezdice, bitel ugrizniti v zlato jabolko, bitel prebirati zapis zlatih besed dišečega pisma, bitel okusit skodelico dominikanske kave, bitel posejati zlata zrna, bitel zgraditi zlati stolp, bitel poiskati zlati ključ, ki odpira vsa vrata, bitel….